Címlap Milyen nyomda van? Általános nyomdai eljárások leírása


Ma 2022. Augusztus 18. Csütörtök van, Ilona névnapja. BOLDOG NÉVNAPOT!
Holnap Huba napja lesz.

Szitanyomás - Tamponnyomás - Offset-nyomtatás...

Szitanyomás

A szitanyomó eljárás keretre feszített, finom szövésű szitaszöveten, megfelelő módszerrel létrehozott sablonon, festékátnyomással végzett nyomtatás.
A szitanyomó technikát évszázadokkal ezelőtt Keleten – a japánok és a kínaiak – már alkalmazták. Emberi hajszálakból készített szitaszövedék felhasználásával textíliákat díszítettek. Az eljárást 1930 táján Amerikában kezdték el újra alkalmazni. Sokoldalú felhasználása innen veszi kezdetét. A szitanyomásnak művészeti és ipari válfajai ismeretesek. Az előbbi szerigráfia, az utóbbi Silk Screen, Siebdruck, ill. szitanyomás néven vonult be a köztudatba.

Szitanyomással bármilyen anyagra, lapos vagy hengeres felületű tárgyakra lehet nyomtatni.

A szitanyomó formákat vagy nyomósablonokat keretre kifeszített, finom szövésű szitaszövetre kézzel vagy fotomechanikus eljárással készítik.
A szitanyomó keretek anyaga fa vagy fém. A nyomósablon elkészülte után befogószerkezettel a célnak megfelelő, egyszerű nyomóasztalokba vagy szitanyomó gépekbe fogják be a nyomtatáshoz.

A szitanyomtatásnál nagyon fontos a választandó szitaszövet paramétereinek megfelelő kiválasztása. A paraméterek pontos ismeretétől függ az átvihető vonal- és rácssűrűség, a még kinyomtatható vonalvastagság és rácspont mérete, a kép élessége, az átvihető festékréteg vastagsága, valamint a sablon élettartama.

A szitanyomtatás legalkalmasabb a kispéldányszámú, egyedi nyomtatványok (pl. névjegykártya, pólók stb.) elkészítésére.


Tamponnyomás

A tamponnyomtatás valójában egy közvetett mélynyomtatási technológia. A mélynyomtatásnak ezt a formáját tekercsrotációs nyomtatásban tapéták és csomagolóanyagok nyomtatására használják.
A tamponnyomtatási technológia maga nem új. Eredetéről keveset tudunk, de ipartörténeti ősei ennek az eljárásnak is megtalálhatók. A különböző múzeumi tárgyakon látható nyomatokról arra lehet következtetni, hogy a tamponeljárást már kb. 300 éve ismerték és alkalmazták. A mai tamponnyomtatást 1968-ban Wilfried Phillipp „Tamponprint” néven szabadalmaztatta.

A tamponnyomtatás lényege, hogy a mélynyomó formáról festéklehúzó rákellel a nemnyomó elemekről a festékréteget eltávolítjuk. A csészékben maradó festéket egy bársonyosan sima felületű kaucsukgumiból készült ún. tamponnal � egy ívelt mozgás közben � a formával való érintkezéssel leemeljük. Az előző mozgással nyomóerőt kifejtve a nyomathordozóra, a felvett festékréteget átadjuk. E nyomtatási eljárással a legbonyolultabb struktúrájú felülettől kezdve az egyszerű sík, ívelt, homorú vagy domború felületre a foto- vagy autotípiákat egy vagy több színben jó minőségben nyomtathatunk.
A mai korszerű tamponnyomtatás gyors elterjedése és a várható további fejlődése által az elasztikus tampon alkalmazkodik a különböző alakú, geometriájú nyomathordozók felületéhez, és kiváló minőségű nyomatot képes létrehozni.
A tamponnyomtatás leginkább olyan anyagok nyomására alkalmas, amelyek szitanyomtatása nem megoldható (pl. üvegfelületek, gömbölyű formák: műanyag flakonok, sörösdobozok stb.).

Offset-nyomtatás

Az ofszet-nyomtatás egy síknyomó eljárás, előnye, hogy a többé-kevésbé elasztikus gumikendő lehetővé teszi szinte valamennyi papír- és kartonfajta és egyéb speciális fém, műanyag stb. Nyomathordó eredményes nyomtatását, például a prégelt, a strukturált vagy nagyon durva felületű papírét, vagy akár a mattra mázolt vagy durva natúrpapírokét is.

Manapság alig van olyan nyomtatvány, amelyet ofszeteljárással ne lehetne kivitelezni. Így készülnek például a napilapok, a tekercsofszet-nyomtatással készült termékek színes mellékletei, amelyek reggelenként a levélszekrényünkben találhatók, a palackok, fémdobozok és konzervdobozok címkéinek beláthatatlan tömege, továbbá a megszámlálhatatlan változatban egymástól nagyon különböző fehér és színes kartonokból több-kevesebb ráfordítással, magas minőségi igénnyel nyomtatott hajtogatható dobozok. De ofszettermékek lehetnek az egyszerű űrlapok, a reprezentatív levélpapírok, a színes könyvborítók, a zsebkönyvek és a pompás képesalbumok is. Továbbá meg kell említenünk az ofszetnyomtatással készített sokféle dekoratív falinaptárt, a hirdetőoszlopok plakátjait és a csodálatosan szép, színes postai képeslapokat. A bélyegek, amelyekkel szemben mint ismeretes, különösen magas minőségi igényeket támasztanak, szintén készülhetnek ofszetnyomtatással.

A nyomtatási folyamat közben a nyomóformán levő rajz átadódik a nyomandó felületre. Az ofszetnyomtatásban a festékréteg a nyomóformáról egy közbeiktatott felületre, az elasztikus gumikendőre, majd erről a papírra kerül. A nyomóformát az ofszetnyomó gép formahengerére rögzítik. A gép minden egyes fordulata közben a megfelelő berendezések megnedvesítik a nyomóforma nemnyomó elemeit és befestékezik a nyomóelemeket. A festékfelhordást követően a nyomóforma rövid időn belül nyomóérintkezésbe kerül a gumihengerrel. A nyomóérintkezésnek olyan nyomóerő mellett kell létrejönnie, amely lehetővé teszi a festékátadást a forma nyomóelemeiről a gumi felületére. Ezt követően a rajz a gumihengerrel érintkezésben levő papírfelületre kerül.

TEKERCSROTÁCIÓS OFSZETNYOMTATÁS
A tekercsrotációs ofszetnyomtatás egy rohamosan fejlődő nyomtatási eljárás.

Előnyei:

  • Az igen magas nyomtatási sebesség (mely elérheti az óránkénti 60-70 ezer hengerfordulatot).

  • A nyomtatásra kerülő papír az igényeknek megfelelő számú színben, akár kétoldalon egyszerre is nyomtatható.

  • A csatlakoztatott vágó- és hajtogatóművek lehetővé teszik a különféle hajtogatási módok igény szerinti megválasztását, a kiadványok fűzését, ill. ragasztókötését.

  • Magas minőség elérése vékony és kos grammsúlyú papírokon.

  • A tekercsnyomó gépekhez csatlakoztathatók kiegészítőberendezések, melyek minták beragasztását, feltéphető, zárható prospektusok, borítékok előállítását stb. teszik lehetővé.

Ma már újságok (napilapok, magazinok), prospektusok, zsebkönyvek, telefonkönyvek és színes katalógusok (kis formátumú, különböző feldolgozást igénykő akcidens nyomtatványok) nagy része készül tekercs-ofszetnyomó gépeken. A tekercsnyomó gépek gyors fejlődésének köszönhetően egyre nő a tekercsből való könyvkészítés részesedése a könyvgyártásban. A könyv készítését a nyomógépbe beemelt tekercsből végzik. A gépsoron végighaladva, a berendezést kész, kötött könyvek hagyják el. Például a telefonkönyvek előállítása szinte teljesen a könyvgyártásnak ebbe a profiljába tartozik.

Előállíthatók puha és keménytáblás könyvek egyaránt.
A gyártósoron kis, közép- és nagy példányszámú kiadványok is gazdaságosan dolgozhatók fel. Mivel nyomóformát nyomtatás után montírozva tárolják, egy esetleges utánnyomás minden más technológiánál gyorsabban valósítható meg.

FLEXO-NYOMÁS

Egyszerűsége és a gyorsan száradó festékek miatt a flexonyomást gazdaságosan és sokoldalúan lehet alkalmazni.
A flexográfia - közismertebben flexonyomás nyomóformája gumiból, különféle szintetikus gumikból, legújabban pedig műanyagokból vagy fotopolimerekből készül. Az egyes klisék, helyesebben az eredeti formákról gumisztereotípiai úton, vagy fotopolimereket használva filmekről vagy közvetlenül a számítógépből történt levilágítás után elkészített nyomóformák hajlékonyak, más szóval kifejezve flexibilisek, és közvetlenül nyomtatásra alkalmasak.

A nyomóforma felületi tulajdonságai és a festékfelépítés egymással kölcsönhatásban vannak, és erősen jellemzik az eljárást, amely eltér a többi nyomtatóeljárástól.
A nyomandó anyagok lehetnek szívóképes és szívóképtelen, teljesen zárt felületű anyagok. A flexonyomást előnyösen alkalmazzák formanyomtatványok, irkák, címkék, papíráruk, szalvéták, valamint papírból, kartonból, lemezből, cellofánból, fémfóliákból és műanyagfóliákból (pl. polietilén, polipropilén, perfal stb.) készült csomagolóanyagok nyomtatásához. Mivel a nyomófesték a nyomás után rögtön szárad, A nyomógépről lejövő termék azonnal feldolgozható vagy egy további feldolgozási szalagba iktatható.

DIGITÁLIS NYOMÓGÉPEK

A nyomdaipar fejlődése érdekében szükségszerűen ki kellet alakítani egy olyan eljárás, amely közvetlenül összekapcsolja a számítógépes kép- és szövegelőállítást a nyomógéppel. Így születtek meg az ún. digitális nyomógépek. A technológia lényege, hogy a számítógépen feldolgozott anyagról a nyomóformát közvetlenül – a formakészítési műveletek elhagyásával - digitális átviteli móddal a nyomógépen belül állítják elő mind a négy nyomóműben.


ONLINE ÁRUHÁZUNK
Belépés
Kosaram tartalma
VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

Keresés az áruházban

Közérdekü INFO-k
Legtöbbször megtekintett oldalaink